Cordelia, min stolthet

Publicerat

Cordelia är en sån där person som du möter och tänker att ”Den där ungen kan ju aldrig ha varit ett barn”. Exakt så är det. Cordelia kom ut lillgammal och på den vägen har det fortsatt. Jag brukar skoja och säga att jag fick inte ens lova att föda ut henne utan hon promenerade rakt ut för att hon var så jäkla kavat. Fast, det är så långt från sanningen om hur hennes förlossning gick till. 12 dagar över tiden, in och ut på förlossningen två gånger, otaliga timmar (dygn) i latensfasen, bajs i fostervattnet, fruktlösa krystvärkar i två timmar och sedan kom hon efter ett klipp och att en barnmorska la sig på min mage och tryckte ut henne. Ja, det gjorde ont. Ja, jag hade epidural men det gjorde ändå jävligt ont.

Känner nu när jag tittar tillbaka på det hur liten jag var
Förlossningen var så jobbig att hon fick sova med Pontus i början
Familj nr 1

Jag såg verkligen fram emot att amma och var det något jag inte ”pluggat” inför när det kom till själva bebisgrejen så var det just det att amma. Det var så självklart. Idag ser det helt annorlunda ut vilket är så härligt men för 12 år sedan så var amningshysterin ett faktum. Det skulle ammas till varje pris, alla kunde, man skulle bara öva. Som jag övade. Folk drog i mitt bröst och jag övade. Jag tittade i böcker och övade. Jag grät och övade. Hade ångest och övade. Hade sår precis över hela bröstvårtan och övade. Ammade med svampinfektion i brösten och övade. En del av min bröstvårta gick av och jag övade. Mjölken sinade och jag övade. I fem veckor ca 10ggr/dag övade jag. För alla kunde. Men jag kunde inte och det kändes som det största misslyckandet någonsin. Cordelia hade varit hungrig i fem veckor och när Pontus sedan värmde på ersättningen och gav mig flaska för att mata henne han jag knapp föra den till hennes mun innan hon sög sig fast i den och åt, och år och åt. Jag skrattade och grät om vartannat. Jag var så glad över att hon fick i sig mat men var så ledsen att jag väntat så länge på att ge henne det. Sen sov hon i vad jag minns som hela natten. Vilken tuff start hon fick, min tjej. Jag är så säker på att dessa första trauman i hennes liv, förlossningen, bristen på mat och en överstressad mamma som bara ville bli av med henne efter varje amning för smärtan var för enorm, har satt sina spår i henne.

Såhär kändes det hela tiden!

Sen dagen hon föddes har Cordelia alltid gjort sin grej. Alltid varit före, smartare, klokare, mer kreativ och verbal än sin omgivning. Herregud, vi hann ju aldrig med! Hon passade inte in i någon handbok om barn överhuvudtaget. På förskolan ville hon hellre vara med inne på kontoret och jobba vid datorn än att leka med de andra 1-åringarna. Hon började gå när hon var 8 månader och prata flerordsmeningar vid 1-års ålder. Första gången hon drämde igen en dörr i mitt ansikte var hon 1,5 år gammal och skrek att hon var ”orionterad på mig!”. I skolan hade hon lätt för sig och låg före tills hon blev ungefär 9 år. En kombination av att vi flyttade, hon bytte skola och att vi under en längre tid inte lyckats göda hennes lust till att lära gjorde att hon blev uttråkad och rätt skoltrött. Allt började nu istället att bli svårt och snart var hon nedstämd. Det skulle dock ta oss ytterligare två år innan vi förstod hur allvarligt det var och sökte hjälp. I samma veva blev hennes syster sjuk i cancer. Jag önskar så mycket att jag och Pontus förstod och tog hjälp tidigare. Att Cordelia förmodligen var ett särbegåvat barn som behövde fler utmaningar men det pratades det inte om någonstans. Istället avfärdade vi henne som ett extra krävande barn som behövde disciplin och tydliga regler. Det får vi och framförallt Cordelia betala för idag.

Alltid så egen stil
Too cool for school
Sån stark vila att vi ofta gav upp. Detta på väg till förskolan en regnig höstmorgon. Hon var inte alls kall!
Och så här strejkades det på hemvägen ofta så ag tog cykel fast förskolan låg 1 minut bort


Jag upplever det idag som att Cordelia aldrig fick vara liten, aldrig fick vara barn fullt. Hennes lillebror kom innan hon fyllt två och hon var inte längre familjens mittpunkt. Nu kan ju det gå alldeles utmärkt i andra familjer men i vår lilla familj, där Pontus jobbade väldigt mycket och då i shift, och jag hade sådan enorm stolthet så att jag aldrig bad om hjälp av vänner och familj utan bara körde på, blev det svårt att få ihop familjelivet och ge henne den tid hon behövde. Ja, vi gjorde vårt bästa såklart, men tänk om vi bett om mer hjälp. 

Idag jobbar Cordelia med sin psykiska hälsa och har professionell hjälp. Eller ja, hon har slussats fram en hel del så nu har vi letat upp privat hjälp. Det ska inte behöva vara så men bemötandet på BUP var ett stort jävla skämt för vår del. Det här är något som vi kommer att pratat mycket mer om.
Cordelia är världens grymmaste 12-åring (going on 23, typ) som är intresserad av mode, smink och inredning samtidigt som hon gärna pratar orättvisor i världen, politik och maktstrukturer. Vi har de mest dynamiska samtalen med henne och hon lär oss så mycket nytt. Hon lär alla runtomkring henne massa nytt på ett naturligt sätt. ”Mamma, jag håller på och vänder dem alla i klassen. One by one ska vi bli av med alla rasister och homofober!”. Jag är så imponerad av det här barnet och älskar henne så otroligt mycket. Hon är så sjukt rolig. Hennes humor är verkligen on point. Hon är kvick och rapp i käften som få. Hon kan verkligen lysa upp ett rum med sin energi, när hon är på rätt humör dvs för hon är ju trots allt tonåring. Men shit vad jag älskar tonårslivet. Väljer det framför vilken 6-årstrots som helst, än så länge.

Hon älskar mig något enormt mycket. Särskilt mina kramar…

Cordelia ska ha nio liv och fem är redan satta. Hon ska bli, 1. Astronom och jobba på Space X och inte Nasa (för Nasa- tröjorna på H&M har traumatiserat henne för alltid), 2. Flytta till Italien och måla, äta god mat och bli fet, 3. Vara musiker i New York och bo i en lyxig takvåning och där ingen vet vart hennes pengar kommer ifrån, 4. Driva ett café på den japanska landsbygden, 5. Sätta spice på Sverige genom sin personlighet när hon blir känd, utmana Status Quo helt enkelt. En bra dag pratar hon såhär och hela jag fylls med sån härlig värme. nästa dag är livet skit och inte värt att leva. Ibland går den pendlingen på några sekunder.

Lycko er som också kommer att få er en dos. En mycket liten dos för att hon tycker att jag är såååå cheeeeezy i typ allt jag gör men, men. You do you, brukar jag säga till henne då.

331 svar på ”Cordelia, min stolthet”

 1. Wow! Bara 12! Helt säker på typ 15-16.
  Påminner en hel del om min O 9 år.
  Och ja BUP en enda stor frustration! Trotssyndrom…
  Kram❣️

 2. Älskar din blogg! ❤️ Så fin familj och nu ska jag fortsätta läsa nästa inlägg, tack för att du delar med dig Amit 🙏🏼

 3. Åh vad mycket igenkänning när det gäller amningen! Är snart 70 men minns det som igår. Kämpade o grät o stressade med första tösen, snart 40 nu.
  När andra kom tre år senare visste jag vad jag ville! Flaska direkt utan dåligt samvete. Såå mycket enklare o roligare livet blev🥰

  1. Att vi är så många som lider så. Och så himla länge. På den tiden måste det varit ännu mer hysteriskt kring amning också.
   Det var så himla skönt med beslutet om flaska till slut ❤️❤️❤️

 4. If you like Pragers Webcam, we don’t think you’ll mind the $7.95 price tag for adding functionality to the Yahoo! Widget Engine. Please leave your feedback on the manufacturer’s developer website.

  (Update: 10/06/2013)
  The developer’s website displays a ten-year-old video showing the Fichtel Mountains and the Suribach Nature Trail. Click on to watch the video. Since the target audience is kids, this is probably http://cse.google.ge/url?sa=i&url=https://cerafreuci.weebly.com

  6add127376 errilynd

 5. In addition to that, the application can be customized to the liking of Jabber users. In the end, since it is very simple to use and easy to install, it can be successfully used in any society, not only Jabber-connected ones.The safety of patients with hypertension (H+) and a history of stroke as a basis for initiating antihypertensive drug therapy.
  The high incidence of cardiovascular mortality and morbidity in patients with established stroke raises the possibility that antihypert https://klapovriarei.weebly.com

  6add127376 narodde

 6. Akti Album v1.0.1.0 version update is available from the link below. More info about the Akti Album is available at:

  Handy Trim is a utility that automatically trims photos and video files of specified size. The program maintains the highest quality of trimmed photos or videos on all available formats, as well as Trim-out-EXIF or EXIF Parser. The program is https://www.metod-kopilka.ru/go.html?href=http://lnx.russellonline.it/elearning/claroline/document/goto/?url=https://liperjawin.weebly.com

  6add127376 illashan

 7. Foreground action software designed to help you to reduce CPU and memory usage (the Firewall Tab requires more CPU and memory and introduces security risks to your computer). The software will block/allow traffic using multiple firewall tabs.

  The Forefront Endpoint Protection (FEP) tool is part of Microsoft’s Forefront line of security software products that protect against a wide range of potential threats and uses Microsoft’s technology and techniques to improve on the traditional firewall solutions from https://maps.google.co.hu/url?q=https://frachurdcari.weebly.com

  6add127376 lavrawl

 8. Why should I use Embarcadero DBArtisan XE6?

  – Embarcadero DBArtisan XE6 is a database administration program from the best programming company in the world, the people behind Delphi, the undisputed leader in strong Open Source and RAD-based solutions.
  – Through this program, developers can easily manage all their databases, which will improve uptime and performance.
  – Embarcadero DBArtisan XE6 can improve https://northbrightonrotary.org.au/click.php?id=1&url=https://tamagoodsthe.weebly.com

  6add127376 goldgeo

 9. Some of its biggest rivals include: Kaspersky Antivirus, Bitdefender AV, and AVG Anti-Virus.
  Learn more

  ESET NOD32 Antivirus is arguably the antivirus solution with the biggest history currently on the market. Launched in 1987 by two Slovak developers, the product has evolved a lot in its 30+ year lifespan and is currently known under the moniker of ESET NOD32 Antivirus.
  ESET NOD32 https://chebuljode.weebly.com

  6add127376 forevel

 10. NFOView Screenshots

  NFOView Permissions

  NFOView Requirements

  Description

  NFOView is a command-line application that enables users to view files with the NFO format, including ASCII art. It is very simple to work with, as it does not come packed with configuration options.
  While most users prefer graphical interfaces for carrying out a task, some of them would rather work with the command-line console, since a few inputted lines http://lanemotorsport.com/wp-content/themes/lanemotorsport/redirect.php?url=https://battberkbiku.weebly.com

  6add127376 dashnis

 11. Despite its simple appearance, it’s great to have to prepare Excel data in advance.
  Pros:
  • Accessibility
  • Easy to learn
  • Basic features for creating and scheduling tasks
  • Synchronizes information with ScheduleOnline
  Cons:
  • You need to create an account, which you can’t do online
  • The interface could be better
  Overall: 4

  Review
  This is an older program that requires that you create a new account online if you don’t already have https://www.runbenkeji.com/go.php?url=https://wibeatuto.weebly.com

  6add127376 peigael

 12. This demo application can be downloaded from here.

  Using the Veridis API you can create your own fingerprint app, which is a quick and easy solution for tracking use of a company’s facilities.

  Let us check out some of the primary capabilities and benefits of the Veridis SDK:

  It has intuitive software development tools which facilitate building apps, that include fast prototyping and easy development.

  Hardware-specific development services that accommodate biometrics.

  It has a https://toolbarqueries.google.co.uk/url?sa=i&url=https://rofimormi.weebly.com

  6add127376 delagera

 13. Silvio Hidalgo

  Windows Mobility

  The most recent version of Microsoft Windows Mobile offered a host of features to mobile phone users, that were able to efficiently control their handsets or share other media, while on the go. These changes are detailed below.
  Windows Mobile 6.1
  Improved browser and access to applications.
  Mobile Office enabled document editing and editing support.
  JPEG-capable camera, with manual settings to bring out the best in pictures. https://zsro.ru/bitrix/rk.php?goto=https://trajthabige.weebly.com

  6add127376 derfre

 14. It can handle various layers and shapes and supports mouse gestures.

  Hex Editor

  Hex Editor is a powerful and unique utility that enables you to easily work with hexadecimal binary numbers. The program enables the users to manipulate the numbers and convert them to their decimal equivalent.

  Hex Editor

  Hex Editor is a powerful and unique utility that enables you to easily work with hexadecimal binary numbers. The program enables the users to manipulate the numbers and convert them to their decimal equivalent.

  Image Viewer

  It is not a crucial application for a multi-user operating system but every https://gogghenori.weebly.com

  6add127376 wahmor

 15. It is build using different graph editing algorithms.

  User Guide

  Previewers help us to analyze the potential evolution of a gene network. To find good editors, simply start Network Builder and select one or more previewers (they are listed by default). The previewers tab features a description of each of the chosen previewers. To use a previewer follow the step-by-step instructions below:

  1. The most important options are the evaluation options, which are only available in https://mollirirep.weebly.com

  6add127376 saltru

 16. Why in the world would I want to play the violin? Take my violin away, and I’ll jump right back into bed…
  That’s the long answer for the question above, since I know there are a lot of reasons why you might want to learn how to play the violin. Some of the top reasons include:
  – Playing the violin can help improve your overall ear or listening skills.
  – It requires a small amount of strength.
  – Playing the http://www.103.kz/iframe/?id=10357093&ref=http://e-klinikdesainmerekemas.kemenperin.go.id/storage/uploads/images/slotonline_1651966638.html&url=https://loaplatternpo.weebly.com

  6add127376 marvir

 17. Thus, Atmosphere Lite is one of those programs that can turn out to be invaluable over time.This invention relates to a mechanism which comprises a living branch that is capable of feeding and living in symbiotic association with a number of identical components of the mechanism during operation thereof.
  The symbiotic association between the living branch and the aforementioned identical components comprises a natural phenomenon, in which the living branch is provided with a structural design that is compatible with its symbiotic association with the aforementioned components for feeding https://fluxmasdega.weebly.com

  6add127376 mollwil

 18. Hardly ever do we think about keeping track of all the tasks and projects that we need to complete. For the most part, this doesn’t seem like something that needs to be worried about. After all, we have supervisors, managers, work associates, and most of us have more opportunities to complete orders than we could possibly handle.

  Yet, without proper record keeping, it is possible to waste a lot of time trying to remember an event that you decided to forget about http://zyynor.com/upload/files/2022/05/Id96YpXQRaRScMNitIaI_19_b6c63c7c7132dd831155fa4ef2771221_file.pdf 05e1106874 haldase

 19. Vendor:

  BareMinimum

  Model:

  BareMinimum Personal Grade Register

  Interface:

  Windows

  Software Company:

  BareMinimum

  Warranty type:

  1 year

  Features:

  None

  Vendors’s Comments

  Grade details can be uploaded as temporary or permanent data, easily searchable by specific information. Data logging is a standard feature in any grade book, which enables storage of permanent https://facezila.com/upload/files/2022/05/ppcexqGVfPHqlafXfjgK_19_56804b1f8bf246bdfb86a8bac7546805_file.pdf 05e1106874 ralfitz

 20. Why you should have UWPHook
  The program has been available for some time, and it appears to have gained a decent userbase over the years. With that said, there are rarely any updates, so it might be hard to find anyone new to the tool.
  We appreciate that the authors of UWPHook don’t devote themselves full-time to the project. There must be an easier way to manage your libraries, and you can use open-source software to accomplish that https://emindbooks.com/upload/files/2022/05/MrBXh5YH5ErFURqnqxKC_19_12430717e428239c61ebb41762670863_file.pdf 05e1106874 eugefred

 21. Automatic volume adjustment
  Speaker Locker is an application designed to control the system volume in your absence. It starts with Windows, and can be accessed by clicking its icon in the system tray. Only authorized users with membership can adjust the program settings. Please note that unlocking the program requires a short password. It is handy when you need to mute the PC as you leave for the Internet or when you need to study in silence.
  Easy to use for both newbies and seasoned users https://wakelet.com/wake/GkOpuuVwVHSXmocky-8Rj 8cee70152a triwha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *